fbpx

American Dream – ciasto czekoladowe z galaretką i borówkami

Wszystko zaczęło się od tego, że kupiłam borówki amerykańskie i miałam ochotę na ciasto. Długo szukałam idealnego przepisu, ale żaden mi nie pasował. Wtedy też postanowiłam stworzyć coś swojego. Kruche czekoladowe ciasto z dodatkiem masła orzechowego, a na nim masa budyniowa, borówki amerykańskie.

Tak właśnie powstało American Dream. Górę ciasta przykrywa galaretka truskawkowa, która uzupełnia kolorystycznie całość i sprawia, że wszystkie amerykańskie barwy narodowe są w komplecie. Przed nami wiele ciepłych dni, podczas których idealnie sprawdzi się ciasto American Dream. Nazwa nie wzięła się znikąd. Ono naprawdę smakuje jak amerykański sen!

Kruche ciasto czekoladowe

1 jajko
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki kakao
3 łyżki masła orzechowego

Masa budyniowa

1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła

Pozostałe składniki

300 g borówek amerykańskich
1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 ml wrzątku

  1. Jajko i masło wyjmij z lodówki i zagnieć razem z mąką, masłem orzechowym, cukrem pudrem i kakao.
  2. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na ok. godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto uformuj na dnie tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
  4. Kruche ciasto piecz przez 20 minut na środkowej półce.
  5. Po 20 minutach uchyl piekarnik i po chwili wyjmij ciasto.
  6. Do garnka wlej mleko, wsyp budyń, cukier i dodaj masło. Wymieszaj całość i zagotuj i cały czas mieszaj aż masa zrobi się gęsta. Jeśli pojawią się grudki, zblenduj na gładką masę.
  7. Gotową masę budyniową przełóż na upieczone ciasto i udekoruj borówkami.
  8. Zagotuj pół litra wody i energicznie mieszając rozpuść jedno opakowanie galaretki.
  9. Naczynie z galaretką odstaw do ostudzenia w chłodne miejsce, a następnie wstaw do lodówki.
  10. Lekko tężejącą galaretkę wylej na ciasto łyżką z pominięciem brzegu.
  11. Schowaj gotowe ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.

Przyznam szczerze, że nie mam cierpliwości do robienia budyniu, dlatego pewnego razu wsypałam i wlałam wszystkie składniki, pomieszałam, zagotowałam i na koniec zblendowałam na gładką masę. Jeszcze przed wystudzeniem powinna być gęsta, dlatego warto pomóc sobie łyżką przy nakładaniu jej na spód ciasta. Zwykle robię masę z jednej proporcji, ale jeśli chcesz uzyskać grubszą warstwę masy, możesz śmiało podwoić każdy ze składników.

Podobna dowolność jest w przypadku borówek amerykańskich. Ja układam je w kilka okręgów, ale możesz rozrzucić je równomiernie. Wówczas ciasto będzie przypominać biedronkę, zwłaszcza po ukrojeniu pierwszego kawałka. Jeśli górę ciasta ozdobisz gęsto okręgami z borówek, będzie ono wyglądać bardziej jak tarcza strzelecka. Niezależnie od wyboru wariantu, ciasto to z pewnością umili Ci niejedno letnie popołudnie i sprawi, że trudno będzie Ci skończyć na jednym kawałku.

Jeśli korzystasz z moich przepisów i dzielisz się zdjęciami wypieków, oznacz mój profil na instagramie lub facebooku @zyciowopl. Z góry dziękuję i życzę udanych wypieków! 🙂

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *