fbpx

Aromatyczne pieczone ziemniaki

Dziś podzielę się z wami idealnym dodatkiem do obiadu, który może być również oddzielną przekąską na wieczór. Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie, z pewnością trafiliście już na jeden patent na pieczone ziemniaczki. Dziś jednak dzielę się jego znacznie prostszą i szybszą wersją. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, zakochałam się w nich zupełnie, dlatego dziś chcę podzielić się z wami tą inspiracją kulinarną.

Składniki:

1 kg średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki oleju
Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu, a w trakcie wykonaj kolejne czynności.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki lub łódeczki.
  3. Pokrojone ziemniaki umieść w misce, dodaj olej oraz wsyp przyprawy.
  4. Wymieszaj ziemniaki łyżką, żeby dokładnie rozprowadzić mieszankę przypraw.
  5. Tak przygotowane ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz ziemniaki przez 30 minut na środkowej lub górnej półce. Co ok. 10 minut przemieszaj je, aby równomiernie się przypiekły. Jeśli lubisz mocniej spieczone ziemniaki, możesz wydłużyć czas pieczenia do 40 minut.

Jest to najprostszy sposób na pieczone ziemniaki, jaki znam i gwarantuje, że na jednym razie on się nie kończy, więc koniecznie zapiszcie sobie tę inspirację. Ziemniaki nie wymagają wcześniejszego obierania, dlatego warto wybrać te sałatkowe lub inne z cienką skórką. Warto za każdym razem przygotowywać inną mieszankę przypraw, dzięki czemu z tego prostego pomysłu można przy każdej okazji wyczarować coś nowego.

Zachęcam do wypróbowania przepisu i testowania swoich wersji. Smacznego!

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *