fbpx

Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym i żurawiną

To jeden z przepisów, z których najczęściej korzystam. Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym i żurawiną są proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym też niezwykle smaczne. Moją inspiracją był przepis niezastąpionej Kwestii Smaku, jednak ostatecznie odeszłam od niego tak daleko, że postanowiłam podzielić się z wami swoją wersją. Tak wiele osób prosiło mnie o ten przepis, że po prostu musiał się tutaj znaleźć. Gdy spróbujecie tych ciastek, będziecie wiedzieli dlaczego. Zatem zapraszam do wspólnego pieczenia 🙂

Składniki:

200 g masła
200 g masła orzechowego
80 g cukru (pół szklanki)
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
320 g mąki (dwie szklanki)
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g żurawiny

Przygotowanie:

  1. Wyjmij masło z lodówki i podziel na mniejsze kawałki. Gdy będzie miękkie, umieść w misce masło razem z masłem orzechowym i cukrem (zwykłym i wanilinowym) i ucieraj przez pięć minut na gładką masę, stopniowo zwiększając obroty miksera.
  2. Do utartej masy maślanej dodaj kolejno jajka i ucieraj jeszcze przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta.
  3. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Do utartej masy wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz w tym celu użyć miksera lub dużej łyżki.
  5. Gdy wszystkie składniki będą już połączone, dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj ciasto.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Ciastka formuj używając dwóch łyżeczek – jedną łyżeczką nałóż ciasto, a z pomocą drugiej delikatnie ściągnij porcję ciasta na blachę do pieczenia.
  8. Układaj kolejne porcje w odstępach, ponieważ ciastka rosną i mogą się zlewać ze sobą.
  9. Piecz ciastka w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 12 minut. Jeśli ciastka są większe, możesz wydłużyć czas pieczenia do 15 minut.

Przepis ten jest podwojoną proporcją, bo ciastka czekoladowe z masłem orzechowym i żurawiną znikają błyskawicznie. Są delikatne, kruche i lekko słodkie. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, dlatego często ratują sytuację, gdy nie ma wiele czasu na pieczenie. Niestety równie szybko znikają, a goście pytają o przepis. Dlatego też zapisz go sobie i śmiało podziel się nim z bliskimi.

Udanych wypieków! 🙂

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *