fbpx

Ciasto kakaowe z jabłkami

Ostatnio najbardziej znane ciasto kakaowe uchodzi za skandalistę ze względu na swoją nazwę, więc wszystkim którzy chcą pozostać poprawni politycznie, polecam ciasto kakaowe z jabłkami. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie wymaga wiele czasu i składników, a dodatkowo jabłka oddają to, co mają najlepsze, sprawiając, że ciasto jest przyjemnie wilgotne w środku. Standardowo cukier i inne podobne dodatki dodajemy wedle uznania i smaku. Zatem przejdźmy do przepisu.

Składniki:

4 jabłka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć i obrać. Usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki lub inne podłużne kształty.
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. W drugiej misce ucierać masło z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka minut. Gdy masa zrobi się jasna i gładka, dodać kolejno jajka, mieszając na średnich obrotach miksera.
  4. Wsypać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać mleko i ponownie wymieszać ciasto.
  5. Połowę ciasta przełożyć do blachy. Na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Następnie wyłożyć drugą część ciasta i na górze również ułożyć pozostałe kawałki jabłek.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto kakaowe z jabłkami dobrze sprawdzi się, gdy trzeba szybko wyczarować w piekarniku coś dobrego do kawy jak i w drodze jako przekąska, co sprawdziłam podczas #rowerowysierpień. W wersji dla leniwych można pominąć obieranie jabłek i pokroić je ze skórką. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem i pokroić w kwadraty. Pozostaje mi życzyć wam udanych wypieków i smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *