fbpx

Fuczki bieszczadzkie

Jeśli masz ochotę rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady, ale nie masz teraz takiej możliwości, pozostaje przygotowanie bieszczadzkich placków zwanych fuczkami. Są to placki z kapusty kiszonej podawane z aromatycznym kminkiem. Mogą stanowić samodzielne danie lub być uzupełnieniem innego posiłku. Pierwszy raz o fuczkach przeczytałam na blogu Złota Proporcja, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie kapusty kiszonej. Z czasem testowałam swoje warianty i jestem pewna, że jeszcze niejedno połączenie będzie wypróbowane w mojej kuchni. Dziś chciałabym podzielić się podstawowym przepisem.

Składniki:

300 g kiszonej kapusty
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka/wody
2 jajka
kminek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar wody i pokroić.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, mleko lub wodę oraz przyprawy i wymieszać na jednolite ciasto.
  3. Do ciasta dodać pokrojoną kapustę kiszoną i dokładnie wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni, nakładając placki dużą łyżką.
  5. Na koniec opcjonalnie można odłożyć placki na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki po usmażeniu powinny być lekko zarumienione, a kapusta chrupiąca. Do ciasta można dodać startą marchew lub cebulę, a do usmażonych placków sos czosnkowy lub śmietanowo-ziołowy. W wersji dla leniwych można jedynie odcisnąć kapustę i wymieszać składniki i też wszystko się uda. Skąd ta pewność? Bo wiele razy sama chodziłam na skróty 🙂

Tradycyjnie zachęcam was do testowania własnych pomysłów na bazie tego przepisu i odkrywania nowych połączeń smakowych. Jeśli korzystasz z mojego przepisu, oznacz @zyciowo_pl w poście. Będzie mi miło!

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *