fbpx

Kompot z jabłek

Nie ma nic lepszego w letni ciepły dzień niż schłodzony domowy kompot z jabłek. Wystarczą jabłka, woda i odrobina cierpliwości, by w kuchni wyczarować doskonały napój gaszący pragnienie, a przy tym pyszny i bez zbędnych dodatków. Po raz pierwszy zrobiłam go, gdy zostało mi sporo obitych i nieinstagramowych jabłek, które zapewne psułyby się w koszyku. Jednak z miłości do jabłek nie mogłam do tego dopuścić, więc zrobiłam z nich kompot.

Składniki:

1,5 kg jabłek
2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Wlewamy wodę do dużego, około 5-litrowego garnka i ustawiamy na średnim ogniu.
  2. Woda będzie się gotować, a w tym czasie myjemy i kroimy jabłka na średniej wielkości cząstki bez gniazd nasiennych.
  3. Do ciepłej wody dodajemy pokrojone jabłka i przykrywamy. Doprowadzamy wodę z jabłkami do zagotowania, ale nie gotujemy (!).
  4. Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum. Można też lekko odchylić pokrywkę na chwilę, żeby temperatura lekko spadła.
  5. Taki gotujący się kompot pozostawiamy na 2-3 godziny na małym gazie.
  6. Po tym czasie przelewamy kompot do innego naczynia z pomocą sitka, aby oddzielić cząstki jabłek od kompotu.
  7. Gotowy kompot pozostawiamy do ostudzenia, a następnie przelewamy do butelek lub słoików i wstawiamy do lodówki.

Proporcje jak i czas gotowania są dość elastyczne i zależą od indywidualnych preferencji. Im więcej owoców tym bardziej wyrazisty smak kompotu, jednak wówczas może wyjść go mniej, ponieważ owoce zajmują dodatkową objętość garnka. Naturalny cukier zawarty w owocach sprawi, że napoju nie trzeba dodatkowo dosładzać. Robiłam również wariant pół na pół z gruszkami, jednak należy pamiętać, by wybierać odmiany bardziej twarde, aby nie uległy rozgotowaniu i nie tworzyły dodatkowego osadu. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *