fbpx

Najprostszy przepis na biszkopt

Ciasto biszkoptowe świetnie sprawdza się przy letnich wypiekach i jako podstawa tortu. To co jest w nim wyjątkowe, to to, że nie wymaga wiele pracy i składników. Wystarczą jajka cukier i mąka. Jak więc można jeszcze bardziej uprościć i tak już prosty przepis? Dziś pokażę wam mój przepis na idealny biszkopt, który jest w stanie zrobić każdy, kto potrafi zrobić kogel-mogel…a więc każdy 🙂

Składniki:

0,5 szklanki mąki
3 jajka
0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijamy jajka i ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 5-7 minut, dodając stopniowo cukier do ucieranej masy.
  2. Gotowa masa powinna być jasna i lekko gęsta. Gdy będzie gotowa, mieszadła będą zostawiać ślady, a na górze będą widoczne pęcherzyki powietrza.
  3. Do gotowej masy dodajemy delikatnie mąkę, mieszając ręcznie. Aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza, dobrze jest mieszać masę wzdłuż ścianek miski do środka.
  4. Gdy cała mąka zostanie wmieszana do masy, przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
  5. Upieczone ciasto będzie lekko zarumienione od góry, a drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Przy okazji chciałabym podzielić się kilkoma poradami związanych z pieczeniem (nie tylko) biszkoptu.

Po pierwsze, nic nie stanie się, gdy przerwiemy na chwilę ucieranie masy. Jeśli nie mamy wprawy lub nie naszykowaliśmy wszystkich składników, możemy wyłączyć mikser i powrócić po chwili do ucierania.

Po drugie, ciasto nie potrzebuje proszku do pieczenia, aby urosnąć. Dzięki dobrze ubitym jajkom z cukrem, ciasto wyrośnie pięknie bez wspomagaczy.

Po trzecie, aby zniwelować ilość brudnych naczyń, warto korzystać z jednej szklanki do suchych składników i jednej do mokrych. W przypadku biszkoptu użyłam tylko jednej szklanki i miski.

Po czwarte, po wyłączeniu piekarnika, dobrze jest wyjąć ciasto i zrzucić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm (połowa uda) na rozłożone ręczniki. Wówczas biszkopt nie opadnie i utrzyma się „w dobrej formie”.

Proporcje należy dobrać do wielkości blachy i rodzaju ciasta. Biszkopt do tortu (średnica tortownicy 25 cm) przygotowuję z 6 jajek, natomiast spód do ciasta przygotowuję z 2-3 jajek. Dzięki ucieraniu jajek z cukrem, przepis jest nie tylko prostu, ale i bezproblemowy. Przy ubijaniu oddzielnie białek, do ciasta dostaje się dużo powietrza. M0że ono wyrosnąć „z górką” lub pękać podczas pieczenia, czego możemy uniknąć ucierając białko i żółtko razem.

Tradycyjnie zachęcam was do testowania własnych pomysłów na bazie tego przepisu i odkrywania nowych pomysłów na domowe wypieki z wykorzystaniem ciasta biszkoptowego. Jeśli korzystasz z mojego przepisu, oznacz @zyciowo_pl w poście. Udanych wypieków!

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *