fbpx

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

Zaczęło się od pomysłu, by zamiast faszerować mięso dodatkowymi kaloriami, dodać do środka coś, co sprawi, że obiad będzie smaczny, zdrowy i lekki. Tak oto wpadłam na pomysł pieczonej piersi z kurczaka nadziewanej szpinakiem. Przetestowałam kilka wariantów, jednak ostatni udało mi się osiągnąć to, co siedziało mi w głowie od samego początku. Zapraszam na prosty i zdrowy przepis na obiad.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
100 g mrożonego szpinaku (trzy/cztery kawałki)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wyjmij piersi z kurczaka i za pomocą noża odkrój chrząstki, a następnie oddziel polędwiczki (mniejszej części z piersi kurczaka).
  2. Polędwiczki odłóż na bok, a w piersiach z kurczaka zrób „kieszonkę”. Najlepiej sprawdzi się do tego średniej długości ostry nóż, który należy wbić w połowie wysokości kawałka, a następnie delikatnymi ruchami rozcinać mięso wewnątrz, jednocześnie uważając, by nie zrobić dziury nożem po drugiej stronie piersi z kurczaka. Dobrze, aby kieszonka była rozcięta wewnątrz na całej długości, a jednocześnie, aby wlot do kieszonki nie był zbyt duży. Gdyby to się nie udało, zawsze można spiąć mięso za pomocą wykałaczek.
  3. Tak przygotowane piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Można już włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200 stopni.
  4. Następnie na patelnię dajemy łyżeczkę masła i zamrożone kawałki szpinaku. Przeciskamy również przez wyciskarkę dwa ząbki czosnku i całość smażymy aż do roztopienia szpinaku. Na koniec smażenia doprawiamy solą do smaku.
  5. Gotowy farsz przekładamy łyżeczką do zrobionej wcześniej kieszonki tak, aby wypełnił ją całą, ale nie wylewał się na bok. Najlepiej zostawić nieco miejsca przy wlocie.
  6. Tak przygotowaną pierś razem z polędwiczką zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Mięso wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na 25-30 minut.
  8. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i delikatnie przełożyć piersi z kurczaka z folii na talerz. Można podawać zarówno z kaszą, ryżem jak i ziemniakami, które można przygotować w czasie pieczenia.

Opisałam przygotowanie tak dokładnie, aby przepis mogłaby przetestować osoba, która na co dzień nie gotuje lub nie czuje się pewnie w kuchennych tematach. Dzięki wykorzystaniu folii aluminiowej, woda zatrzymywana jest w środku, co sprawia, że mięso jest delikatne i miękkie, a nie przesuszone, co często ma miejsce przy daniach z piersi z kurczaka. Jeśli jednak nie chcecie korzystać z folii, możecie lekko posmarować tłuszczem górną część mięsa lub przełożyć naczynie na niższą półkę piekarnika.

Podobnie jest w przypadku szpinaku. Z reguły kupuję mrożony, ale polecam sprawdzić ten przepis ze świeżym. Wówczas wystarczy tylko krótko podsmażyć go na patelni z masłem i czosnkiem. Zachęcam was do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków. Każdy ma inne preferencje smakowe i inne urządzenia w kuchni, więc korzystając z przepisów, ufajcie przede wszystkim swojemu doświadczeniu i intuicji. Życzę wam wielu udanych podróży kulinarnych i smacznego! 🙂

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *