fbpx

Placki z cukinii

W ciepłe letnie dni zmienia się nie tylko długość dnia, ale też smaki. Gdy tylko robi się ciepło, lubię szybkie i lekkie dania na obiad. Przepisów na placki z cukinii jest wiele i sama inspirowałam się wieloma wariantami aż wybrałam najprostszy. Placki z cukinii robi się szybko i są świetną alternatywą do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bez odsączania, tylko wymieszać składniki i gotowe. Jeśli jesteś ciekawy/a jak je zrobić to zapraszam 🙂

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia
1 średniej wielkości cebula
1 szklanka mąki
2 jajka
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ścieramy cukinię i cebulę na dużych oczkach i przekładamy całość do miski.
  2. Do startych warzyw dodajemy 2 jajka, szklankę mąki oraz przyprawy.
  3. Dokładnie mieszamy aż uformuje się jednolite dość gęste ciasto
  4. Pozostawiamy ciasto na 5 minut i ponownie mieszamy – cukinia puściła w tym czasie sok i ciasto zrobiło się mniej gęste.
  5. Jeśli w trakcie smażenia ciasto będzie zbyt lejące, można dosypać nieco mąki.
  6. Placki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez ok. 2 minuty z obu stron.
  7. Gotowe placki powinny być lekko zarumienione i łatwo odchodzić od patelni.

Uwielbiam robić te placki, a szczególnie od momentu, gdy nie muszę odsączać cukinii. Dzięki wykorzystaniu naturalnego soku z cukinii, placki nie potrzebują dodatku wody, mleka czy innego płynu, aby uformowało się ciasto. Cukinię ścieram razem ze skórą, dzięki czemu placki są bardziej zróżnicowane kolorystycznie. Robiłam je również jako prowiant przed podróżą lub obiad „w drodze” i w tej roli również sprawdzają się świetnie.

Zachęcam do wypróbowania przepisu i testowania swoich wersji. Smacznego!

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *