fbpx

Placuszki bananowe

Pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, których nikt nie chce już zjeść, a nadal są dobre. Mają też więcej cukru niż ich mniej dojrzałe owoce, dlatego można przygotować z nich deser bez użycia cukru.

Składniki:

2 dojrzałe banany
4 łyżki mleka
4 łyżki mąki
1 jajko

Przygotowanie:

Banany dzielimy na cząstki i wrzucamy do średniej wielkości miski. Dodajemy mąkę, mleko i jajko. Miksujemy na gładką lejącą masę. Na średnio rozgrzaną patelnię (placki szybko się rumienią), nakładamy po jednej łyżce stołowej ciasta. Smażymy do zarumienienia się boków. Gotowe placki odkładamy na talerz z papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Z tej proporcji wyjdzie ok. 15 placuszków, ale dużo zależy od wielkości bananów. Można również przygotować wersję kakaową. Do tej samej proporcji należy dodać jedną łyżkę kakao. Ostrzegam, że niezależnie od wariantu bardzo szybko znikają, więc możecie śmiało zrobić z podwójnej porcji. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *