fbpx

Proste ciasto kokosowe z jagodami

Są wypieki, które można przygotować szybko z ogólnodostępnych składników. I jednym z takich przepisów jest ciasto kokosowe z jagodami. Wystarczą dwie miski, szklanka i widelec, by wyczarować w Twojej kuchni ciasto, które umili niejedno popołudnie.

Przepis na ciasto kokosowe z jagodami to dobry pomysł dla tych, którym ciasta nie wychodzą lub chcą zacząć naukę pieczenia. Smak kokosa połączony z lekko kwaśnymi owocami z pewnością skradnie niejedno podniebienie. Sama uwielbiam to zestawienie, do tego stopnia, że piekłam to ciasto nie tylko z jagodami, ale też z malinami, a dziś wyjątkowo z jeżynami. Gwarantuję, że w każdym wariancie będzie smakować równie dobrze. Co potrzebujemy do przygotowania ciasta kokosowego z jagodami?

Składniki suche

1 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre

1 szklanka mleka kokosowego (może też być zwykłe mleko)
60 ml oleju roślinnego (odmierzam ok. 1/5 szklanki)

Pozostałe składniki

150 g jagód lub innych owoców

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wsyp do jednej dużej miski wszystkie suche składniki i wymieszaj je ze sobą.
  3. Do drugiej mniejszej miski wlej wszystkie mokre składniki i również je wymieszaj.
  4. Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do keksówki i udekoruj owocami.
  6. Piec przez ok. 40 minut do zarumienienia się górnej części ciasta. Dla pewności możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. W tym celu wbij drewniany patyczek w środkową część ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
  7. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po kilku minutach wyjmij ciasto z piekarnika.

Ten przepis ma same zalety. Nie ma tu ubijania, ucierania ani żadnych innych żmudnych czynności. Ciasto kokosowe z jagodami jest wegańskie, ponieważ wśród składników nie ma jajek, masła ani mleka. Jeśli chcesz, możesz również zastąpić mąkę pszenną innym jej zamiennikiem. Jeśli aktualnie nie ma jagód, możesz śmiało skorzystać z tych mrożonych. Pamiętaj jednak, by rozmrozić je w sitku, aby usunąć nadmiar wody. Wariantów jak widzisz jest wiele, więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Cię na wspólne pieczenie 🙂

Jeśli korzystasz z moich przepisów i dzielisz się zdjęciami wypieków, oznacz mój profil na Instagramie lub Facebooku @zyciowopl. Z góry dziękuję i życzę udanych wypieków! 🙂

Chcesz przeczytać więcej moich przepisów na Życiowo? Zajrzyj TUTAJ
Spodobał Ci się wpis? Skomentuj, polub, udostępnij. Możesz też postawić mi wirtualną kawę 🙂

Zapisz się do NEWSLETTERA, by otrzymać jeszcze więcej treści pełnych spokoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarze “Proste ciasto kokosowe z jagodami”